Τι θα γίνει με εμάς, κα Πρωθυπουργέ;


Ακουστικό κείμενο της παρακάτω ανάρτησης

Πριν δύο χρόνια ο βρετανικός λαός εξέφρασε την επιθυμία του να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, η φωνή ορισμένων που μένουν στη Βρετανία δεν ακούστηκε.

Αφότου ενεργοποιήθηκε το άρθρο 50, απομένουν οχτώ εβδομάδες για να επισημοποιηθεί η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια υποτιθέμενων προετοιμασιών και διαπραγματεύσεων το μόνο πράγμα που φαίνεται να έχει επιτευχθεί, είναι ότι φτάσαμε στο οξύμωρο ερώτημα του δημοφιλούς τηλεπαιχνιδιού «Deal or no-Deal».

Η αναφορά στον καιρό δε φαίνεται να είναι πια το αγαπημένο θέμα συζήτησης των Βρετανών. Σε κάθε γωνιά, σε ραδιοφωνικές εκπομπές, στις κουζίνες και στα σαλόνια πάντα κάποιος συζητάει για το Brexit. Όσοι είναι υπέρ του Brexit (Brexiters) επιμένουν στο διαζύγιο με την ΕΕ ανεξαρτήτως κόστους και όσοι είναι κατά (Remainers) έχουν κολλήσει στην ιδέα ενός νέου δημοψηφίσματος. Εν μέσω όλων είμαστε και εμείς που δεν ακούστηκε η φωνή μας (καταρχήν δεν μας επετράπη να ψηφίσουμε στο δημοψήφισμα εξόδου από την ΕΕ) αν και τα αποτελέσματα θα μας επηρεάσουν αντίστοιχα: είμαστε οι Ευρωπαίοι μετανάστες του Brexit. Ευρωπαίοι που εξακολουθούμε και έχουμε δεσμούς με την πατρίδα μας, αλλά μένουμε σε άλλη χώρα. Σε αυτή τη νέα χώρα πολλοί απο εμάς επενδύσαμε χρόνο και κόπο για να εγκατασταθούμε μόνιμα. Άτομα που, ενώ προηγουμένως μπορούσαν να μετακινούνται ελεύθερα μεταξύ των δύο χωρών ως πολίτες της ΕΕ, μετά το Brexit θα τους αφαιρεθεί αυτή η δυνατότητα, έχοντας την ταμπέλα του μετανάστη σε μία χώρα που σχεδόν τη νιώθουμε δικιά μας.

London


Εν μέσω νεφών και χαόδους Brexit, χωρίς σχέδιο Β και χωρίς καν να είναι γνωστή η νομοθεσία που θα αντικαταστήσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η φωνή της μειοψηφίας αρχίζει και ακούγεται. Φωνάζει δυνατά όπως και η γνωστή τραγουδίστρια Pink όταν τραγουδάει το “What about us?”» «Τι θα γίνει με μας;». Μία σημαντική μειοψηφία που θα ήθελε αντίστοιχα να κάνει αυτή την ερώτηση του τραγουδιού στην Τερέζα Μέι: «What about all the times you said you had the answers?» «Τι έχεις να πεις για όλες αυτές τις φορές που έλεγες ότι έχεις τις απαντήσεις;»

Παρ’ όλα αυτά, για να είμαι ειλικρινής, κανένας δεν έχει την απάντηση για μια κατάσταση που έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Η απόφαση να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση  αντιμετώπισε δυσχέρειες, λόγω της συμμαχίας μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας να μην υπάρχουν σύνορα μεταξύ των δύο περιοχών, ακόμα και αν δεν ανήκουν στην  ίδια χώρα. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που συμφωνήθηκε το Backstop. Τα σύνορα, δηλαδή, μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας που θα χωρίσει την Βόρεια Ιρλανδία από την Βρετανία.  Επίσης αυτός ήταν ουσιαστικά και ο λόγος που απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία η συμφωνία της Τ. Μέι από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Βρισκόμαστε πράγματι σε μια δύσκολη θέση. Με μόνο δύο μήνες να βρεθεί λύση για ένα προϊόν που είναι ελαττωματικό από την αρχή, αυτό που απομένει είναι η απάντηση στο δύσκολο ερώτημα πού θα είναι τα σύνορα μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας. Ωστόσο, το πιο δύσκολο ερώτημα αφορά σε ποια πλευρά των συνόρων θα βρισκόμαστε εμείς;

Θα τα ξαναπούμε στην επόμενη ανάρτησή μου (μέχρι τότε θα δούμε τι θα έχει γίνει)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s