Brexit: Ταξίδι χωρίς επιστροφή

Τώρα είναι η εποχή, μετά τη μελαγχολία του Ιανουαρίου, που ο καθένας κάνει σχέδια για τις διακοπές. Όμως, φέτος συμπίπτει το Brexit και η λέξη αβεβαιότητα είναι γραμμένη παντού. Εάν, λοιπόν, πρόκειται να προγραμματίσετε πτήση εξωτερικού, παρακαλώ προσδεθείτε.


Ακουστικό κείμενο της παρακάτω ανάρτησης

Ήδη, υπάρχουν αρκετές αναπάντητες ερωτήσεις και θα προκύψουν και άλλες στην περίπτωση ενός άτακτου Brexit, χωρίς συμφωνία. Ακόμα και αν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ καταλήξουν σε συμφωνία, ποιος μας εξασφαλίζει ότι δε θα αντιμετωπίσουμε απρόβλεπτες καταστάσεις κατά το ταξίδι μας από την Βρετανία στην ΕΕ και το ανάποδο;

  • Θα επιτρέπεται στην αεροπορική εταιρεία που κλείσαμε τα εισιτήριά μας να πετάει μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ;
  • Θα ισχύει η άδεια οδήγησης;
  • Τι θα ισχύει με την ασφάλεια αυτοκινήτου, ταξιδιωτική ασφάλεια κλπ.;
  • Θα ισχύει η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας;
  • Πώς θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε το κινητό μας στο εξωτερικό; Θα επανέλθουν οι χρεώσεις κλήσεων περιαγωγής;
  • Τι μπορώ να κάνω σε περίπτωση που έχω παράπονο ως πελάτης και πολίτης; Πού θα μπορώ να απευθυνθώ;

Η επίσημη ιστοσελίδα της βρετανικής κυβέρνησης (GOV.UK) δίνει μια κάποια καθοδήγηση, ως προς το τι θα συμβεί. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, υπάρχουν, όπως ξέρουμε, δύο πιθανές λύσεις: «συμφωνία» ή «χωρίς συμφωνία». Εάν η συμφωνία αποχώρησης που προτάθηκε από τη Βρετανία, και αναθεωρείται αυτή τη στιγμή, γίνει δεκτή από την ΕΕ, τα δικαιώματα ελεύθερης μετακίνησης παραμένουν τα ίδια μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020.

Sifnos, a Cycladic Island in Greece

Αντιθέτως, στην περίπτωση ενός άτακτου Brexit, εάν κλείσετε διακοπές με ένα βρετανικό ταξιδιωτικό γραφείο, η προστασία των δικαιωμάτων σας μετά τις 29 Μαρτίου 2019 θα εφαρμόζεται βάσει των βρετανικών κανόνων προστασίας κατά της αφερεγγυότητας. Ευρωπαίοι ταξιδιώτες προς τη Βρετανία δε θα καλύπτονται από τη νομοθεσία της ΕΕ, αλλά από την αντίστοιχη των βρετανικών αρχών. Εάν είστε Βρετανός ταξιδιώτης και το πακέτο διακοπών σας διοργανώνεται από ένα ευρωπαϊκό ταξιδιωτικό γραφείο, τότε η νομική σας κάλυψη εξαρτάται από το εκάστοτε νομικό καθεστώς της επισκεπτόμενης χώρας. Οι πτήσεις μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ μπορεί να μην είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν χωρίς επιπλέον συμφωνίες. Αεροπορικές εταιρείες από την ΕΕ δε θα μπορούν να λειτουργούν στη Βρετανία όπως και οι αεροπορικές εταιρείες από τη Βρετανία δε θα λειτουργούν στην ΕΕ.

Μάλλον, τώρα, πραγματικά χρειάζεται να ελέγχουμε τους όρους χρήσης και συμμετοχής του ταξιδιωτικού γραφείου, που επιλέγουμε να κλείσουμε τις διακοπές μας. Θα πρέπει να διαβάζουμε τα ψιλά γράμματα στους μακροσκελείς όρους συμμετοχής και να γίνουμε ειδικοί στη νομική προστασία μας για ταξιδιωτικά πακέτα, αποζημιώσεις, δικαιώματα, καθήκοντα κλπ. Όχι και το απλούστερο πράγμα για τον μέσο τουρίστα.

Σχετικά με την άδεια οδήγησης, η βρετανική κυβέρνηση έχει ενημερώσει ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με την ΕΕ, δε θα αναγνωρίζεται στην ΕΕ από την 29η Μαρτίου και μετά, εκτός εάν η βρετανική κυβέρνηση προβεί σε νέες ρυθμίσεις (και αντίστοιχα για Ευρωπαίους ταξιδιώτες προς τη Βρετανία). Εν τω μεταξύ, μέχρι να συμφωνηθούν οι νέες ρυθμίσεις, Βρετανοί και Ευρωπαίοι οδηγοί θα χρειαστεί να προμηθευτούν τη Διεθνή Άδεια Οδήγησης (IDP), για να μπορούν να οδηγήσουν σε χώρες της ΕΕ. Τα ταχυδρομεία στη Βρετανία δέχονται αιτήσεις για την έκδοση Διεθνούς Άδειας έναντι του ποσού των 5.50 στερλίνων (στην Ισπανία με 10.30 ευρώ). Όμως, υπάρχουν τρεις τύποι αδείας και κάποιες χώρες απαιτούν διαφορετικό τύπο αδείας. Επίσης, θα χρειαστεί να έχουμε και Πράσινη Κάρτα για την ασφαλιστική κάλυψη. Ειδική περίπτωση θα αποτελούν οι Βρετανοί και οι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν κοντά στα σύνορα μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ.

Σε περίπτωση εξόδου με συμφωνία, η ευρωπαϊκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα παρέχεται μέχρι το 2020, ενώ χωρίς συμφωνία δε θα έχετε αυτό το δικαίωμα (εκτός εάν εφαρμοστούν νέα μέτρα). Συνεπώς, οι Βρετανοί τουρίστες, που επισκέπτονται χώρες της ΕΕ, θα πρέπει να εξασφαλίσουν μια επαρκή και κατάλληλη ταξιδιωτική ασφάλεια για ιατρική κάλυψη, ομοίως και οι Ευρωπαίοι τουρίστες, που ταξιδεύουν στη Βρετανία. 

Επίσης, σε περίπτωση συμφωνίας τα διαβατήρια θεωρούνται έγκυρα, ενώ χωρίς συμφωνία πιθανόν να θεωρηθούν ληγμένα. Φυσικά, στους κατόχους βρετανικών διαβατηρίων δε θα προσφέρεται πια ο γρήγορος διαβατηριακός έλεγχος. Έαν ταξιδεύετε με ευρωπαϊκό διαβατήριο θα έχετε αυτόν τον περιορισμό στην επιστροφή σας στη Βρετανία. Εάν έχετε ταυτότητα ως ταξιδιωτικό έγγραφο, δε θα μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε πια στη Βρετανία. Θα πρέπει να επιδείξετε το διαβατήριό σας. Επιπλέον, μπορεί να απαιτηθεί έκδοση άδειας εισόδου (visa) για ταξίδια από και προς τη Βρετανία (αν και γίνονται συζητήσεις για έκδοση αδείας εισόδου, μόνο στη περίπτωση που η διαμονή υπερβαίνει τις ενενήντα ημέρες). Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να εξασφαλίσετε ότι έχετε επαρκείς πόρους για την διάρκεια της διαμονής σας.

London

Η «περιαγωγή σαν στο σπίτι σας» δε θα ισχύει μετά τον Μάρτιο του 2019 στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα θεσμοθετήσει ένα πλαφόν χρέωσης για χρήση δεδομένων στο εξωτερικό. Παρ’ όλα αυτά ενδέχεται ορισμένοι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας να συνεχίσουν την υπηρεσία της ελεύθερης περιαγωγής. Οπότε, μέχρι να επιβεβαιώσετε ποιες θα είναι οι χρεώσεις περιαγωγής στο εξωτερικό, βεβαιωθείτε ότι έχετε απενεργοποιήσει τη χρήση δεδομένων στο κινητό σας, όταν βρίσκεστε στη Βρετανία ως Ευρωπαίος τουρίστας ή όταν βρίσκεστε σε χώρες της ΕΕ ως Βρετανός τουρίστας.

Το κεφάλι μου ήδη βουϊζει, διαβάζοντας όλες αυτές τις πιθανές αλλαγές που θα επηρεάσουν Βρετανούς και Ευρωπαίους τουρίστες, εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Αλλά το Brexit δε σταματάει εκεί. Θα επηρεάσει πολλές πλευρές της καθημερινότητας των Βρετανών και Ευρωπαίων πολιτών.

Είμαι αφοσιωμένη οπαδός της τηλεοπτικής σειράς Σταρ Τρεκ και πάντα μου άρεσε η αφήγηση του Ζαν Λουκ Πικάρντ (τον υποδυόταν ο Πάτρικ Στιούαρτ) στην αρχή κάθε επεισοδίου: Διάστημα. Το τελικό σύνορο. Σκέφτομαι ότι, ίσως, η αποστολή του Brexit είναι να εξερευνήσει νέους κόσμους, να αναζητήσει νέες μορφές ζωής ίσως και νέους πολιτισμούς. Αναντίρρητα, το Brexit θα πάει με τόλμη εκεί που δεν έχει πάει κανείς πριν… Είστε έτοιμοι γι’αυτό το ταξίδι;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s