Μήπως η απάντηση στο Brexit είναι το «Blowing in the Wind»;


Ακουστικό κείμενο της παρακάτω ανάρτησης

Παραφράζοντας το τραγούδι του Bob Dylan, πόσους δρόμους, πόσες θάλασσες, πόσες νύχτες, πόσες φορές ή πόσα χρόνια θα πάρει πριν η Βρετανία απαλλαγεί από την αναταραχή του Brexit;

Με το τραγούδι του ο Bob Dylan ήθελε να δείξει ότι η ζωή μάς δοκιμάζει συνεχώς με νέες προκλήσεις. Πρέπει, όμως, να συνεχίζουμε και να απολαμβάνουμε τις εμπειρίες της ζωής μας, όσο απαιτητικές κι αν είναι αυτές οι προκλήσεις. Τέτοια είναι και η πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με το Brexit;

Σίγουρα, ο Bob Dylan δεν είχε στο μυαλό του το Brexit, όταν έγραφε το διάσημο τραγούδι «Blowing in the Wind» πενήντα πέντε χρόνια πριν. Ούτε θα μπορούσε και η Βρετανία να σκεφτεί την αποχώρηση από κάπου, όπου ακόμα δεν είχε καν προσχωρήσει.

Ο θεμέλιος λίθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τέθηκε με την υπογραφή της συνθήκης της Ρώμης το 1957 από το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και τη Δυτική Γερμανία σχηματίζοντας αρχικά την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), στην οποία προσχώρησαν το 1973 η Ιρλανδία και η Βρετανία. Μετά από είκοσι χρόνια πήρε τη μορφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως την ξέρουμε σήμερα, με την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ το 1992. Μετά από είκοσι τρία χρόνια, καλώς ή κακώς, η Βρετανία αποφασίζει να αποχωρήσει από την ΕΕ.


Point Of Ayr Lighthouse  (picture by Suzanne Morris)

Τώρα, βρισκόμαστε δύο χρόνια μετά την απόφαση του βρετανικού λαού να αποχωρήσει από την ΕΕ και ένα μήνα πριν από την επίσημη ημερομηνία εξόδου και ακόμα δεν έχουμε απαντήσεις. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο δεν έχουν τις απαντήσεις ως προς τον τρόπο εξόδου από την ΕΕ.

Την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Βρετανία, Τζέρεμι Κόρμπιν, στηρίζει την πιθανότητα ενός νέου δημοψηφίσματος, αν δεν επιτευχθεί μια ικανοποιητική λύση στον κίνδυνο αποχώρησης χωρίς συμφωνία. Μήπως αυτό σημαίνει, εν τέλει, ότι η Βρετανία θα παραμείνει στην ΕΕ; Σε κάποιους δε θα άρεσε αυτή η προοπτική. Ακόμα, όμως, κι αν διεξαχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα, υπάρχει πιθανότητα το αποτέλεσμα να είναι πάλι υπέρ της εξόδου και να επανέλθουμε στο σημείο μηδέν. Ωστόσο, και τα υπόλοιπα σενάρια δεν είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικά. Το γεγονός ότι πολλοί βουλευτές αντιτίθενται στη συμφωνία αποχώρησης της Τερέζα Μέι σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αποχωρήσει η Βρετανία χωρίς συμφωνία. Ωστόσο, μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία που μπορεί να είναι μια ιδανική κατάσταση για κάποιους ­­–ανεξαρτήτως δυσχερειών και προκλήσεων που μπορεί να αντιμετωπίσει η Βρετανία– για άλλους θα είναι μια χαοτική καταστροφή. Το τρίτο σενάριο αφορά στην αναβολή αποχώρησης από την ΕΕ (η επίσημη ημερομηνία είναι στις 29 Μαρτίου 2019) ζητώντας επέκταση του άρθρου 50, αλλά πολλοί αναρωτιούνται, αν κάτι τέτοιο θα πρόσφερε νέες απαντήσεις στα υπάρχοντα ερωτήματα.

Στην προσπάθεια αναζήτησης απαντήσεων, η Τερέζα Μέι έχει ορίσει τρεις ημερομηνίες-κλειδιά για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Στις 12 Μαρτίου το βρετανικό κοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει εκ νέου τη συμφωνία αποχώρησης της πρωθυπουργού. Εάν καταψηφιστεί, τότε το κοινοβούλιο θα ψηφίσει την επόμενη μέρα, στις 13 Μαρτίου, την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία και εάν καταψηφιστεί κι αυτό, τότε θα ζητηθεί στις 14 Μαρτίου επέκταση του άρθρου 50.

Σίγουρα, φίλοι μου, η απάντηση αιωρείται στους αιθέρες και κατά τον Bob Dylan is blowing in the wind!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s