Το Brexit σε αδιέξοδο

Μία εβδομάδα έχει απομείνει πριν την επίσημη ημερομηνία του Brexit και δεν υπάρχουν ούτε απαντήσεις, ούτε κάποιο σχέδιο, ούτε ξέρουμε αν η Βρετανία θα αποχωρήσει ή θα μείνει στην ΕΕ (τουλάχιστον για λίγο ακόμα). Είτε είστε υποστηρικτές του Brexit είτε όχι θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι η κατάσταση θυμίζει ένα χάος!

Δύο χρόνια και εννιά μήνες μετά το δημοψήφισμα και οι τρεις διαθέσιμες επιλογές δε φαίνεται να ικανοποιούν κανέναν:

                α. Να ψηφιστεί η συμφωνία αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο, που σύμφωνα με τη βρετανίδα πρωθυπουργό είναι απαραίτητη, αλλά η πλειοψηφία του κοινοβουλίου θεωρεί ότι θα κάνει τη Βρετανία αποικία της ΕΕ

                β. Αποχώρηση χωρίς συμφωνία, που βρίσκει σύμφωνους κάποιους, αλλά προκαλεί προβήματα σε άλλους

                γ. Καθυστέρηση της εξόδου από την ΕΕ, το οποίο γεννά το ερώτημα για ποιο λόγο και για πόσο


The House of Common
(source: The INDEPENDENT)

Μόλις λίγες μέρες πριν, σαν φοίνικας που αναγεννάται από την τέφρα του, στον ιστότοπο της βρετανικής Βουλής μαζεύτηκαν χιλιάδες υπογραφές για ακύρωση του άρθρου 50 και ο αριθμός τους αυξάνεται ταχύτατα. Επίσης, γίνεται λόγος για δεύτερο δημοψήφισμα, που αν και κατακεραυνώθηκε ως μη δημοκρατική λύση, δεν μπορεί να αγνοηθεί ως πιθανότητα. Ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, προτείνει την αποχώρηση από την ΕΕ, αλλά ζητάει την παραμονή στην ενιαία αγορά. Μια έσχατη λύση θα ήταν οι πρόωρες εκλογές (βέβαια, η πιθανότητα νέας κυβέρνησης δε φαίνεται απίθανο).

Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν με απορία τις εξελίξεις στη Βρετανία και αναρωτιούνται γιατί οι βουλευτές του βρετανικού κοινοβουλίου δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους, όταν είκοσι εφτά χώρες μπορούν και συμφωνούν σε λιγότερο από δύο μέρες για να προσφέρουν στη Βρετανία παράταση του άρθρου 50. Βέβαια, η παράταση του άρθρου 50 θα πρέπει να εγκριθεί και από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Υπάρχει αυξημένη ανησυχία για το τι θα ακολουθήσει, όταν η Βρετανία αποχωρήσει τελικά από την ΕΕ (εάν αυτό είναι το ζητούμενο στο τέλος). Η δυσαρέσκεια του κόσμου επίσης μεγαλώνει, ενώ η θέση της πρωθυπουργού αποδυναμώνεται μέρα με την μέρα. Το κοινοβούλιο ποτέ πριν δεν έχει λειτουργήσει σε τόσο πυρετώδεις ρυθμούς, όπου ο καθένας θέλει ν’ ακουστεί η άποψη του για το Brexit, αλλά λείπει η ομοφωνία. Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα είναι ότι κανείς δε γνωρίζει τι είναι καλύτερο για τη Βρετανία και αυτό έχει ακινητοποιήσει τη χώρα. Αυτό είναι το πραγματικό αδιέξοδο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s