Στις παραμονές του Brexit

Η γιορτή του Σόουιν, τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, σηματοδοτεί την αρχή του κέλτικου Νέου Έτους, η οποία πλέον είναι γνωστή ως γιορτή του Χάλοουιν. Επίσης, η γιορτή των Αγίων Πάντων[1] την 1η Νοεμβρίου προστέθηκε στο χριστιανικό ημερολόγιο προς τιμήν των νεκρών. Συμπτωματικά, αυτές οι δύο ημερομηνίες φέτος για το Ηνωμένο Βασίλειο θα σηματοδοτήσουν την αρχή μιας νέας εποχής εκτός ΕΕ ή το τέλος της σχέσης της με την Ευρώπη.


[1] Σ.τ.Μ.: Η γιορτή των Αγίων Πάντων γιορτάζεται από την Ανατολική Εκκλησία την πρώτη Κυριακή μετά την Πεντηκοστή. 

Ωστόσο, αρκετοί πολιτικοί επιθυμούν να πραγματοποιηθεί το Brexit πριν τις Ευρωεκλογές στις 23 Μαΐου, ισχυριζόμενοι ότι δεν έχει νόημα για το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές. Παρόλο που οι διακομματικές συζητήσεις μεταξύ των Συντηρητικών και του Εργατικού κόμματος δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες, οι οποίες γίνονται ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το βρετανικό κοινοβούλιο, εν τούτοις προσφέρουν μια καθησύχαση.  

Μιλώντας για κάτι εκτός πλαισίου πραγματικότητας (κυριολεκτικά για κάποιους!) συστάθηκε ένα νέο κόμμα, το κόμμα Brexit. Ο πρώην αρχηγός του κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), Νάιτζελ Φάρατζ, υποστηρίζει ότι ίδρυσε το νέο κόμμα, ώστε να ηγηθεί μιας «δημοκρατικής επανάστασης». Μεταξύ των περιβόητων υποψηφίων στελεχών του κόμματος βρίσκεται και η Ανουνσιάτα Ρις Μογκ, αδελφή του Συντηρητικού βουλευτή και οπαδού του «σκληρού» Brexit Τζέικομπ Ρις Μογκ. Βέβαια, αρκετοί οπαδοί του Brexit θεωρούν πως το νεοσύστατο κόμμα αποτελεί ένδειξη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πιθανώς θα χρειαστεί να συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές και δεν είναι ευχαριστημένοι με αυτό.

Μεταξύ των πολιτών οι διαθέσεις ποικίλλουν. Οι οπαδοί του «μαλακού» Brexit, που επιθυμούν έξοδο από την ΕΕ με συμφωνία, είναι απογοητευμένοι με την επέκταση του Άρθρου 50, αν και κατανοούν το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το βρετανικό κοινοβούλιο, λόγω αδυναμίας επίτευξης συμφωνίας, και δεν θέλουν Brexit χωρίς συμφωνία. Οι οπαδοί του «σκληρού» Brexit, οι οποίοι δεν έχουν πρόβλημα αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει χωρίς συμφωνία, όχι μόνο είναι απογοητευμένοι με το Brexit που δεν συνέβη εγκαίρως αλλά και με την κυβέρνηση για τους λανθασμένους χειρισμούς. Τέλος, εκείνοι που επιθυμούν την παραμονή στην ΕΕ είναι μπερδεμένοι, διότι ούτε το Brexit θέλουν αλλά ούτε και να συνεχίσει αυτή η αβεβαιότητα για πολύ καιρό.  

Μέσα στη βοή του πλήθους, η φωνή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, δίνει ένα σαφές μήνυμα στην Τερέζα Μέι και στο πλάνο της για συνοχή: Οι Ευρωεκλογές «δεν είναι παιχνίδι». Ο αριθμός των βρετανών ευρωβουλευτών φαίνεται να έχει μειωθεί από τους 751 στους 705 και ο Ταγιάνι ζητάει να δοθεί συγκεκριμένος αριθμός υποψηφίων βρετανών ευρωβουλευτών και μια καλύτερη στάση από το βρετανικό κοινοβούλιο προς τις Ευρωεκλογές.

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, δεν μπορούμε να αντισταθούμε στη σκέψη ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί τέλος Οκτωβρίου να ανήκει στην ΕΕ, τότε το Χάλοουιν θα είναι σίγουρα μια γιορτή για φάρσα ή κέρασμα, για σκανδαλιάρικο ή γλυκό Brexit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s