Πίσω στο σημείο μηδέν

Μετά από εξαντλητικές διαπραγματεύσεις που υποτίθεται ότι έκανε η Τερέζα Μέι όλο τον περασμένο χρόνο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων άκαρπων προσπαθειών με τον Τζέρεμι Κόρμπιν να επιτευχθεί μια εθνική συμφωνία, βρισκόμαστε εκεί από όπου ξεκινήσαμε… στο σημείο μηδέν.

Το ερώτημα εξακολουθεί να είναι το ίδιο και αυτό που ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις: Brexit με συμφωνία ή χωρίς συμφωνία; Στις 7 Ιουνίου η Τερέζα Μέι θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και η διαδοχή της πρωθυπουργού θα κριθεί ανάμεσα σε 12 υποψήφιους που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν τη θέση.

DSC_7475 by Ilario Tito licensed under CC BY’SA2.0

Η νέα επίσημη ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η 31η Οκτωβρίου 2019. Εάν μέχρι τότε δεν επιτευχθεί συμφωνία οι επιλογές είναι είτε να παραμείνει στην ΕΕ είτε να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία. Σημειωτέον ότι όποια και αν είναι η έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και της ΕΕ, θα πρέπει να εγκριθεί και από το βρετανικό κοινοβούλιο. Το πρόβλημα είναι ότι η πιο δημοφιλής επιλογή των πολιτών φαίνεται να είναι η αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα ήταν μια δύσκολη απόφαση για την κυβέρνηση, διότι το κοινοβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μην ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Αρκετοί πιστεύουν ότι η αποχώρηση χωρίς συμφωνία προσφέρει μεγαλύτερη εμπορική και πολιτική αυτονομία. Στην περίπτωση της πολιτικής αυτονομίας μπορεί να αληθεύει, αλλά στην περίπτωση της εμπορικής αυτονομίας η κατάσταση είναι συγκεχυμένη. Συγκεκριμένα, το ΗΒ θα πρέπει να προσχωρήσει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ως ανεξάρτητο από την ΕΕ κράτος και να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την κάθε χώρα ή το κάθε διεθνές εμπορικό επιμελητήριο που επιθυμεί να έχει εμπορικές συναλλαγές.  Επίσης, μέρος των εμπορικών συμφωνιών αποτελούν και οι δασμοί που κάθε χώρα οφείλει να πλωρώνει για τις εισαγωγές και εξαγωγές των προϊόντων της σε άλλη χώρα. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένας από τους στόχους της ΕΕ είναι η απαλοιφή δασμών, οπότε όποια εμπορική συμφωνία πετύχει η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει πρώτα από το βρετανικό κοινοβούλιο, γεγονός που εγείρει το ερώτημα κατά πόσο μπορεί πραγματικά να υπάρξει εμπορική ανεξαρτησία. Η αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις στις εισαγωγές και εξαγωγές με τις όποιες οικονομικές επιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνει κάτι τέτοιο στο κοινωνικό σύνολο, ειδικά στις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες.

Άλλοι είναι της άποψης ότι το ΗΒ έχει την οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσει την όποια πρόκληση. Ισχυρίζονται ότι η εμπορική και πολιτική αυτονομία θα προσφέρει ελευθερία κινήσεων στην διαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών, προσφέροντας μακροπρόθεσμα καλύτερους όρους σε σχέση με τους υπάρχοντες. Επιπλέον, πιστεύουν ότι υπάρχει η επιλογή να ακυρωθούν οι δασμοί εισαγωγών, έτσι ώστε το ΗΒ να μετατραπεί σε επενδυτικό καταφύγιο για τις άλλες χώρες. 

Η γενική γνώμη είναι ότι η αποχώρηση χωρίς συμφωνία, δεν ωφελεί ούτε το ΗΒ ούτε την ΕΕ και πως ότι και να συμβεί πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία. Αλλά αυτή η προϋπόθεση, σύμφωνα με τους πολιτικούς που υποστηρίζουν την έξοδο χωρίς συμφωνία, τοποθετεί το ΗΒ σε μειονεκτική θέση στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.  

Εν τω μεταξύ, οι εβδομάδες περνάνε και το μόνο που προσφέρεται προς στιγμήν, είναι η αλλαγή κυβέρνησης με τις γενικές εκλογές να πλησιάζουν και ίσως ακόμα με ένα νέο δημοψήφισμα να διαφαίνεται στον ορίζοντα. Προς το παρόν, το να προβλέψουμε σε ποια κατάσταση θα βρίσκεται το ΗΒ στις 31 Οκτωβρίου είναι σαν να προσπαθούμε να προβλέψουμε το μέλλον μέσα από μια κρυστάλλινη σφαίρα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s