Δύο υποψήφιοι, ένα πρόβλημα: Brexit χωρίς συμφωνία

Το τελικό στάδιο εκλογής αρχηγού του κόμματος των Συντηρητικών είναι σε εξέλιξη και ο νέος αρχηγός θα ψηφιστεί από τους βουλευτές του κόμματος. Σε δύο εβδομάδες θα γνωρίζουμε, αν ο Τζέρεμι Χάντ ή ο Μπόρις Τζόνσον θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Το επικείμενο πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο νέος πρωθυπουργός, θα είναι η υλοποίηση του Brexit.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μανούβρες στη διαπραγμάτευση μιας νέας συμφωνίας, καθώς θα δεχτούν μόνο τη Συμφωνία Αποχώρησης της Τερέζας Μέι (αν και απορρίφθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο). Ωστόσο, το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε επίσης την πιθανότητα αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία. Συνεπώς, η κατάσταση είναι αδιέξοδη.

Και οι δύο υποψήφιοι ισχυρίζονται ότι θα πετύχουν μια συμφωνία για το Brexit, αλλά κανείς από τους υποψήφιους δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αποχώρησης χωρίς συμφωνία. Από την άλλη πλευρά, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας στην περίπτωση αποχώρησης χωρίς συμφωνία θα ζητήσει τη διενέργεια  δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο τελευταίο δημοψήφισμα, οι Σκωτσέζοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνεπώς, ένα Brexit χωρίς συμφωνία θέτει σε κίνδυνο τη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου. Επιπλέον, η ιδέα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit θα διχάσει περισσότερο τους πολίτες και το πρόβλημα θα παραμείνει άλυτο, σε περίπτωση που κερδίσουν οι υποστηρικτές του Brexit.

Ακόμα και αν το κοινοβούλιο απορρίψει την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, υπάρχει η αμυδρή πιθανότητα να παρακαμφθεί το κοινοβούλιο, ώστε να αποφασίσει η βασίλισσα της Αγγλίας για το ενδεχόμενο αποχώρησης χωρίς συμφωνία ή όχι. Αυτό, όμως, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Τζον Μέιτζορ, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι θα μηνύσει τον Μπόρις Τζόνσον (που υποστηρίζει αυτή την επιλογή), σε περίπτωση που επιλέξει αυτήν την οδό. Ο Τζον Μέιτζορ τόνισε ότι η παράκαμψη του κοινοβουλίου είναι μία αντιδημοκρατική κίνηση. Θα ήταν πρωτοφανές ένας πρών πρωθυπουργός να μηνύσει τον νυν πρωθυπουργό.

Το ζήτημα είναι φλέγον, αν και ο Όσκαρ Ουάιλντ είχε πει «το μόνο πλεονέκτημα που έχουμε όταν παίζουμε με τη φωτιά είναι ότι μαθαίνουμε να μην καιγόμαστε», οπότε ας ελπίσουμε ότι ο νέος πρωθυπουργός θα είναι επιδεκτικός μαθήσεως.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s