Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει πάντα και μια διέξοδος #BorisJohnsonandBrexit

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον άρχισε να ξεδιπλώνει τη στρατηγική του για το Brexit σε διάφορους αρχηγούς κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην προσπάθειά του να τονίσει τη σημασία υλοποίησης του αποτέλεσματος του δημοψηφίσματος, ο Μπόρις Τζόνσον περιαυτολογεί για τον τρόπο που θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις, όπου επιθυμεί ένα Brexit είτε με συμφωνία είτε χωρίς.

Κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι, ο Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και ξεκίνησε την ομιλία του με την φράση Merci Monsieur le Président, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο μια συγκρατημένη σοβαρότητα, ώστε να μην υποπέσει στα συνήθη κακόγουστα και μερικές φορές άκομψα αστεία. Δεν θα προκαλούσε έκπληξη σε κανέναν αν παράφραζε ή ακόμα και αν μουρμούριζε την μελωδία του εθνικού ύμνου της Γαλλίας La Marseillaise.

Photo by Ricardo Frantz on Unsplash

Όντας επιρρεπής στη χρήση παραθέσεων και λίγο πριν τελειώσει ο χρόνος ομιλίας του αναφέρθηκε στη γνωστή φράση όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει πάντα και μια διέξοδος. Ακόμα και αν υπάρχει διάθεση για την υλοποίηση του Brexit, ο Μπόρις δεν δείχνει να καταλαβαίνει ότι οι διέξοδοι είναι δύο: το backstop μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου ή η επαναφορά ενός «σκληρού συνόρου» ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία. Στην πραγματικότητα, η απάντηση δεν είναι να βρεθεί μια διέξοδος, αλλά ποια από τις δύο λύσεις θα μπορούσε να εφαρμοστεί τη στιγμή που καμιά δεν είναι επιθυμητή. Θα χρειαστεί να βρεθεί μια τρίτη λύση, εφόσον δεν υπάρχει διέξοδος.

Ο Μπόρις Τζόνσον με νεύματα και χαμόγελο άκουσε την ομιλία του Εμμανουέλ Μακρόν στα γαλλικά, εκράζοντας ίσως έτσι ότι κατανοεί την κατάσταση και ότι δεν είναι απλώς συμπεριφορά αμηχανίας. Πιθανώς να κρατάει τα γαλλικά του σε καλό επίπεδο από τότε που ήταν αρθρογράφος σε εφημερίδα στις Βρυξέλλες και αυτό να του έδωσε ένα πλεονέκτημα στην κατανόηση της γαλλικής κουλτούρας. Οι εξελίξεις θα δείξουν, επίσης, αν του δίνει πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις του για το Brexit και της περίφημης δήλωσής του «το Brexit θα γίνει είτε με συμφωνία είτε χωρίς» ή αν τελικά αυτή η δήλωση του είναι μία από τις συνηθισμένες του περιαυτολογίες. Όπως επίσης και αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταλήξει σε γενικές εκλογές προς εκλογή νέου πρωθυπουργού προκειμένου να βρεθεί μια λύση για το Brexit.

Η στάση του Μπόρις Τζόνσον θα μπορούσε να είναι πιο savoirfaire αν είχε παραφράσει τις λέξεις του ποιητή Αντόνιο Ματσάδο, ο οποίος πέθανε στην πόλη Κολιούρ της Γαλλίας: «Διαβάτη δεν υπάρχει δρόμος, ο δρόμος γίνεται βαδίζοντας[1]»..

Antonio Machado (1875 – 1939), by Leandro Oroz Lacalle (1883 – 1933). “Fondos de la Fundación Ortega y Gasset” organisation.

[1] Μετάφραση Βασίλη Λαλιώτη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s