Μήπως ο βρετανός πρωθυπουργός μπλοφάρει;

 «Ας τελειώνουμε με το Brexit»: μια φράση που ακούγεται παντού. Η κυβέρνηση κάνει ηχηρές ανακοινώσεις ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου είτε με συμφωνία είτε χωρίς. Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει ένα κώλυμα. Από τη μια πλευρά, ο Μπόρις Τζόνσον υποχρεούται νομικά να ζητήσει παράταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί μια συμφωνία μέχρι τις 19 Οκτωβρίου. Από την άλλη πλευρά, το βρετανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που εμποδίζει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία.

Οι επόμενες εβδομάδες, μέχρι την 31η Οκτωβρίου, πρόκειται να είναι γεμάτες εκπλήξεις, αν ο Μπόρις Τζόνσον μπλοφάρει ή όπως ευγενικά λένε στα γαλλικά, «tu bluffes Martoni, il bluffe».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βαδίζουμε σε επικίνδυνα μονοπάτια με μεγάλη αβεβαιότητα, καθώς δεν υπάρχει παρόμοιο προηγούμενο στην Ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως και να έχει, και προς έκπληξη ορισμένων, ο βρετανός πρωθυπουργός πρότεινε ήδη μια συμφωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που, αντί να απλοποιεί την κατάσταση, την κάνει πιο περίπλοκη για ορισμένους.

Η συμφωνία που πρότεινε ο βρετανός πρωθυπουργός στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάποιες ασάφειες κυρίως όσον αφορά τα σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Το θέμα των συνόρων, σε θεωρητικό επίπεδο, μπορεί να μην είναι το πιο σημαντικό σημείο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά για το νησί της Ιρλανδίας έρχεται σε αντίθεση με την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998. Σύμφωνα με αυτήν τη συμφωνία, τα εμπλεκόμενα μέρη δεσμεύτηκαν να καταργηθούν τα σύνορα μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, προκειμένου να σταματήσουν οι εχθρότητες στο νησί.

Συνεπώς, στη συμφωνία που προτείνει ο βρετανός πρωθυπουργός δεν διευκρινίζεται η σχέση της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον εναπόκειται στη Βόρεια Ιρλανδία η τήρηση των κριτηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν το βλέπει θετικά, διότι με αυτόν τον τρόπο επιτρέπεται στη Βόρεια Ιρλανδία να ακολουθήσει κατά βούληση όποια νομοθεσία επιθυμεί. Τέλος, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποφανθεί, αν θα εγκρίνει ή όχι τη συγκεκριμένη συμφωνία, μόλις ανακοινώσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση την απόφασή της.

Αρκετοί είναι αυτοί που έχουν κουραστεί από τη σύχγυση και την ανοργανωσιά του Brexit που θα ήθελαν να το δουν να ολοκληρώνεται. Άλλοι είναι επιφυλακτικοί, διότι αν η συμφωνία δεν είναι επωφελής για το Ηνωμένο Βασίλειο και δεν γίνει αποδεκτή, τότε ο χρόνος θα πάει χαμένος, η προσοχή θα στραφεί σε άλλα ζητήματα και στις 31 Οκτωβρίου το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να βρεθεί εξ ορισμού εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο βρετανός πρωθυπουργός έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν θα ζητήσει παράταση. Αλλά, τι συνεπάγεται για τον ίδιο μια έξοδος χωρίς συμφωνία, εφόσον δεν συμμορφωθεί με τον νόμο; Θα τολμήσει να παραβιάσει τον νόμο και πιθανώς να συλληφθεί; Θα παραιτηθεί από πρωθυπουργός, έτσι ώστε να μην ζητήσει παράταση; Στην παρούσα φάση δεν απομένει χρόνος για γενικές εκλογές, οπότε η παραίτησή του είναι η μόνη εναλλακτική λύση. Αν όμως δεν το κάνει έγκαιρα, ώστε να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση; Ο χρόνος περνάει…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s