Δρομολογείται το Brexit. Ευτυχισμένο το 2020

Μετά τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου και με τις γιορτές των Χριστουγέννων να πλησιάζουν δεν απέμεινε πολύς χρόνος να σκεφτούμε και να επεξεργαστούμε τα αποτελέσματα των εκλογών.

Το γεγονός ότι ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε τις εκλογές με απόλυτη πλειοψηφία δεν ήταν αναμενόμενο από πολλούς. Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών οφείλεται στους ψηφοφόρους του Εργατικού Κόμματος, οι οποίοι εμπιστεύτηκαν τον Μπόρις Τζόνσον αντί τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, για την υλοποίηση του Brexit.

Ολόκληρη η καμπάνια των Συντηρητικών βασίστηκε στο μότο «Let’s get Brexit done» (ας τελειώνουμε με το Brexit). Ωστόσο, το Brexit, όπως θα δούμε τους επόμενους μήνες, δεν θα τελειώσει την 31η Ιανουαρίου, που έχει οριστεί ως η ημέρα έναρξης της διαδικασίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αρκετοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι η συμφωνία που διαπραγματεύτηκε ο Μπόρις Τζόνσον με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μία καταληκτική συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ένας μακρύς και ακανθώδης δρόμος πολιτικών και εμπορικών διαπραγματεύσεων. Προς το παρόν, κανείς δεν ξέρει πόσους μήνες ή χρόνια θα χρειαστεί η υλοποίηση του Brexit. Αυτό που συμφώνησε ο Μπόρις Τζόνσον με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Συμφωνία Αποχώρησης, με την οποία δίνεται το πράσινο φως για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μένει να οριστεί πότε και πώς θα πραγματοποιηθεί το Brexit.

Ίσως, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξακολουθεί να υπόκειται στους ίδιους κανονισμούς και όρους, όπως οι υπόλοιπες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, όσοι Βρετανοί ήταν υπέρ του Brexit θα μπορούν να ισχυριστούν ότι έγινε αυτό που ήθελαν. ίσως, όμως, μόνο στη θεωρία, διότι ακόμα και ως μη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εμπορικές συμφωνίες θα έχουν πάντα προτεραιότητα. Απομένει να καθοριστούν οι όροι των εμπορικών συμφωνιών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενδεχομένως, στο τέλος, το Ηνωμένο Βασίλειο να γυρίσει εκεί που ξεκίνησε και να ενδώσει ξανά στην ελεύθερη μετακίνηση των ατόμων ή σε άλλες παραχωρήσεις κυριαρχίας προς όφελος των εταιρειών, της ελεύθερης κίνησης εμπορευμάτων και της απρόσκοπτης πρόσβασης στην αγορά. Τότε, ίσως, οι υποστηρικτές του Brexit να ισχυριστούν «πολύς κόπος για το τίποτα».

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s