Το Brexit, το κέρμα και η καμπάνα

Φαίνεται ότι μερικοί Βρετανοί επιθυμούν να γιορτάσουν την αποχώρησή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Πιθανώς, νιώθουν σαν να απελευθερώνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επανακτούν την εθνική τους κυριαρχία.


accomplishment-ceremony-education-graduation- photo by Pixabay.com

Εντούτοις για κάποιους θα είναι μάλλον μία πένθιμη ημέρα. μία ημέρα, που η χώρα εγκαταλείπει τελικά το πλοίο, θεωρώντας ότι μια πορεία εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα την κάνει πιο ισχυρή.

Μέχρι τώρα έχουν κοπεί αναμνηστικά κέρματα των 50 πενών. Το κέρμα κόπηκε από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο της Αγγλίας (https://www.royalmint.com/) με σκοπό να σηματοδοτήσει την ιστορική ημέρα του Brexit. Τρία εκατομμύρια κέρματα των 50 πενών θα κυκλοφορήσουν την 31η Ιανουαρίου και επιπλέον εφτά εκατομμύρια μεχρι το τέλος του 2020. Όσοι επιθυμούν να αγοράσουν το αναμνηστικό κέρμα έπρεπε να το δηλώσουν πριν από την 31η Ιανουαρίου στην ιστοσελίδα του Βασιλικού Νομισματοκοπείου δίνοντας το όνομά τους και την διεύθυνση του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου, διαφορετικά θα περιμένουν απλώς να κυκλοφορήσει ευρέως και να το προμηθευτούν από την τράπεζα, το ταχυδρομείο ή κάποιο άλλο μαγαζί στο Ηνωμένο Βασίλειο.


source: Metro UK (Picture: HM Treasury via REUTERS)

Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι έχουν επισημάνει το γραμματικό λάθος στην επιγραφή του κέρματος «Ειρήνη, ευημερία και φιλία με όλα τα έθνη». Σύμφωνα με τον συγγραφέα Φίλιπ Πούλμαν υπάρχει ένα λάθος στίξης στην πρόταση, διότι έχει παραλειφθεί ένα κόμμα πριν από το και (γνωστό ως Oxford’s comma στην αγγλική γραμματική).

Επίσης, σχετικά με την περίφημη καμπάνα του Big Ben στο Λονδίνο που κάποιοι ήθελαν να την ακούσουν να χτυπάει την 31η Ιανουαρίου φαίνεται ότι μάλλον είναι απίθανο να συμβεί. Η εκστρατεία «Big Ben must Bong for Brexit» (το Big Ben πρέπει να χτυπήσει την ημέρα του Brexit) κατάφερε να συγκεντρώσει σχεδόν 300.000 λίρες από 56 χώρες και περισσότερες από 14.000 δωρεές μέσω της ιστοσελίδας «GoFundMe». Ωστόσο, σύμφωνα με επίσημες πηγές, το κόστος των προετοιμασιών για να χτυπήσει η καμπάνα την 31η Ιανουαρίου στις 23.00 ώρα Γκρίνουιτς υπολογίζεται περίπου στις 500.000 λίρες. Η καμπάνα είναι υπό ανακαίνιση και για να χτυπήσει την 31η Ιανουαρίου θα έπρεπε να προηγηθούν συγκεκριμένες  εργασίες.


Big Ben, Photo by Dominika Gregušová from Pexels

Η κυβέρνηση, σε συνεδρίαση με την Βουλή των Κοινοτήτων, απέκλεισε το ενδεχόμενο να χτυπήσει η καμπάνα του Big Ben πριν το 2021. Ίσως, μέχρι τότε να είναι μια ευκαιρία για περισυλλογή. αν η  εγκατάλειψη του πλοίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν είτε ένα βήμα προς την υποσχόμενη δόξα είτε ένα αδέξιο ολίσθημα προς την καταστροφή ή ο συνδυασμός και των δύο!

One thought on “Το Brexit, το κέρμα και η καμπάνα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s